DVD's / Boeken

FF wat Anders
€ 14,99
Waarom? Daarom!
€ 14,99
NIEUW: In Zeer Goede Staat
€ 14,95
Voorwaardelijk Vrij
€ 12,95
Met Andere Woorden
€ 10,95
R.I.P.
€ 9,95

Lekker lachen met Mossel en Verveer

Steenwijker Courant 2 december 2002

Twee negers in Vledder, dat is ongekend volgens deze zwarte comedians. Het kan niet anders of de voorstelling vol vlotte babbels gaat over kleurverschil, vooroordelen en discriminatie. Helaas was de cabaretière Renee van Bavel ziek.

Het Vledderse publiek moest het deze 'duoavond'zonder liedjes en sketches doen. In haar plaats liet het impresariaat een lid van de Comedytrain naar De Tippe komen, zodat er twee stand-up comedians op het podium van het knusse Daktheater stonden. Murth Mossel (ook bekend als presentator van het programma Paradiso Live) vulde het eerste half uur met zijn praatjes.

Na wat vrolijke uitleg over zijn naam probeerde hij het publiek er wat meer bij te trekken. Maar het Vledderse publiek laat niet veel los. Mossel snapt dat best, hij heeft zich tenslotte verdiept in de blanken.

Overduidelijk zijn de voorbeelden die zich afspelen tijdens een ski/werkvakantie in de Alpen. Het vooroordeel dat negers niet kunnen skiën wordt nog even bevestigd door Murth. De reacties uit het publiek worden heel ad rem opgepakt, dat is ook de kracht van een stand up comedian die naast wat verhalen weet te improviseren en direct humorvol reageert.

De zaal is al een beetje opgewarmd als Roué Verveer opkomt. 'Uit het Niets' heet zijn programma en meteen illustreert hij dat met een mop die als het ware zo uit de lucht komt vallen zonder clou. Roué snapt de grap zelf ook niet, het is een mop van zijn vader die hij als kind vaak te horen kreeg. Pas helemaal aan het eind van zijn programma komt plots de clou toch nog, zomaar 'vanuit het niets'.

Geheel overbodig vertelt Roué dat hij uit Suriname komt. Dat horen en zien we wel en toch zegt hij het heel nadrukkelijk. Roué wil echt niet dat wij denken dat hij Antilliaan is of asielzoeker! Nadrukkelijk laat hij weten dat hij niet overal discriminatie achter zoekt. Maar wel weet hij een leuke verklaring te geven waarom Antillianen en Surinamers geen vrienden zijn. Ja hoor, uiteindelijk is het de schuld van de Nederlanders uit de tijd van de slavernij.

Roué zit vol grapjes en met twinkelingen in zijn ogen vertelt hij over zijn traditionele opvoeding in Suriname. Verveer weet de zaal te verleiden om juist de zwarte medeburger aan te spreken met neger (beslist geen scheldwoord aldus Roué) en laat uiteindelijk de zaal scanderen "Hé, rot op neger!" Een tournee langs de kleine zalen in Nederland is een goede inburgeringscursus vindt deze Surinamer, die nog geen vier jaar geleden hier is komen wonen. De Sneekweek bleek ook geen 'negerding' te zijn, constateert hij.

Verveer daagt het publiek uit met diverse vragen en reageert ad rem, bij de woonomgeving van Vledder komt meteen 'Blankenham' om de hoek kijken. Kleurverschil maakt een heel verschil, blijkt uit de vele voorbeelden. Gelukkig worden er veel goede grappen over gemaakt en op humorvolle wijze kan het wrange van het verhaal worden weggelachen. Uiteindelijk is dat ook het doel van de avond. Gewoon lekker lachen, niet iets wat je lang bijblijft, maar het is prima vermaak door twee 'lekkere negers'zoals ze zich graag laten noemen. En eigenlijk hebben ze groot gelijk.

Ineke Gaastra

Type publicatie: 
Artikel
Datum: 
02.12.2002

Nu in het theater