DVD's / Boeken

FF wat Anders
€ 14,99
Waarom? Daarom!
€ 14,99
NIEUW: In Zeer Goede Staat
€ 14,95
Voorwaardelijk Vrij
€ 12,95
Met Andere Woorden
€ 10,95
R.I.P.
€ 9,95

Roué kijkweek Vara tv magazine

Kijkweek 1

Roué Verveer

In Suriname aangestoken door het standup-virus. Vanaf 1999 zelf comedian in de “Comedytrain” en “Freshwagon”. De eerste twee solovoorstellingen van Roué Verveer (34) zijn gebundeld in R.I.P. (Ned. 3, 22.20 uur). Die afkorting staat voor “Roué in Panama”, maar de titel verwijst ook naar het overlijden van mijn vader. Een soort dankjewel voor het talent dat ik van hem heb geërfd. Mijn vader was geen comedian, maar wel iemand die altijd de juiste grap op het juiste moment paraat had. Ik hoop dat je ooit zijn niveau zult halen, zei een van zijn vrienden op mijn vaders begrafenis. “RIP” is zeker geen standaard cabaretregistratie, meer een echte Amerikaanse stand-up show. Een prachtig gouden doek op de achtergrond, een microfoon met draad... Je ziet zelfs hoe ik aan kom rijden en Najib kondigt me groots aan. Volgens mij is zoiets in Nederland nog niet eerder gedaan.

 

Kijkweek 2

Roué Verveer

Als ik thuis ben, ben ik een hele erge tv-kijker. Zo’n irritante zapper – mijn bezoek klaagt altijd over mij. Zelfs als ik naar een van mijn favoriete series zit te kijken zap ik nog – ik ben bang dat ik iets mis. Op zondag kijk ik vaak naar De wedstrijden (Tien, 19.00 uur). Ik wil mezelf geen Ajacied noemen, maar ik ben wel voor Ajax – dus ik wil altijd even weten met hoeveel Feyenoord verloren heeft. Dat maak een nederlaag van Ajax minder erg. Omdat ik naar sport kijk, heb ik Schaep met de 5 pooten (Ned. 1, 21.10 uur) nog niet gezien. Elke keer als ik die tune weer voorbij zie komen, denk ik weer dat ik toch eens moet kijken. Ik wil weten wat er zo geweldig was aan die serie. Bovendien spelen er in de nieuwe versie leuke mensen, zoals Marc-Marie Huijbregts.

 

Kijkweek 3

Roué Verveer

Goed is dat hele comedyblok van The Box. Met onder ander The Fresh Prince of Bel-Air (The Box, 20.00 uur) en Dave Chappelle Show (The Box, 22.40 uur). Ik hou van Amerikaanse comedy’s. In Suriname ben ik opgegroeid met “Different World” en Bill Cosby. Ik zou ook wel willen kijken naar Tegenlicht (Ned. 2, 20.55 uur). Over die evangelische christenen. Ik vind alle programma’s interessant waarin mensen voorkomen die ik niet begrijp. In mijn huidige show “M.A.W.” praat ik veel over de islam en het geloof in het algemeen. Ik geloof zelf, maar ik begrijp niet hoe sommigen met geloof omgaan. Mensen voeren oorlogen om het geloof, een vader vermoordt zijn dochter vanwege zijn geloof, volwassen mannen misbruiken jongetjes omdat ze van hun geloof geen vrouw mogen hebben.... Zelfs bij de “handje klap”-kerk die ik zondag op de lokale zender A2 zie, kom je van die starre mensen tegen.

 

Kijkweek 4

Roué Verveer

Op dinsdag heb ik geen tv, want die is dan overgenomen door mijn vrouw. Vanwege al die vrouwenseries zoals “Grey’s Anatomy” en Gilmore Girls (NET5, ... uur). Als ik met haar naar CSI: Miami (RTL5, .. uur) kijk, wordt ze helemaal gek. Ik kijk ’s nachts vaak naar “medical detectives” op Discovery en zit bij “CSI” alleen maar te zeuren over alles wat niet klopt. Zoals de “fingerprints” aan de onderkant van de deur. Uiteindelijk ga ik dan maar naar boven om een dvd’tje te kijken, het liefst comedy. Mijn held is de Amerikaan Chris Rock. Ik kan zelfs zeggen dat “M.A.W.” geïnspireerd is door zijn show “Never scared”. Van hem heb ik geleerd dat je alles moet kunnen zeggen wat je wil zeggen – als je het maar beargumenteert. En dat je het over iedereen kunt hebben als je het ook over jezelf durft te hebben.

 

Kijkweek 5

Roué Verveer

Ik vind het wel leuk om stukjes cabaret te zien in Andermans veren (Ned. 2, 21.30 uur), want ik zie te weinig van wat mijn collega’s doen in het theater. Als ik een keer vrij ben, zit ik liever thuis of ga ik wat mijn vrienden doen. Erg goed vind ik zelf Ronald Goedemondt, uit mijn lichting bij de Comedy Train. Zijn humor is soms zo absurd dat ik echt denk: hoe kom je hierop? Ik ben zelf absoluut niet absurdistisch, ik ga gewoon staan en vertellen. Mijn enige decor is een pianokruk. Ik ben niet artistiek: ik heb geen gitaar en ik rook geen wiet. Ik moet het hebben van de dingen die ik om me heen zie, die ik zelf meemaak. Ik ben nog steeds bang dat het ooit ophoudt, dat ze erachter komen dat ik stiekem toch geen cabaretier ben.

 

Kijkweek 6

Roué Verveer

Een van mijn favoriete series is King of queens (RTL5, 18.25 uur). Erg goed geschreven en leuke karakters. Daar zijn die Amerikanen erg goed in: personen creëren die binnen een paar afleveringen al gaan leven. Vandaag vertrek ik echter al om een uur of twee omdat ik ’s middags in Heerlen moet spelen. Ik blij dat ik met mijn derde programma weer een stap vooruit heb gezet. Ik maak niet alleen grappen, maar ik probeer mensen ook op andere manieren te raken. In “M.A.W.” vertelt ik bijvoorbeeld een paar verhalen over mijn overleden vader. Ik merk dat hoe grappiger ik hem maak, hoe meer het mensen raakt. Laatst kwam na afloop een man naar me toe om te vertellen dat hij wat vaker met zijn zoon een biertje wilde gaan drinken, meer wilde genieten van de momenten samen. Dat doet mij juist weer beseffen hoe zeer ik mijn vader mis.

 

Kijkweek 7

Roué Verveer

Lama’s gezocht (Ned. 3, 21.05 uur) sla ik over. In de drie minuten die ik ooit naar “De Lama’s” heb gekeken hebben ze me er niet van kunnen overtuigen dat het echt geïmproviseerd was. Bovendien vind ik het veel te makkelijk... Comedy factory (Ned. 3, 22.45 uur) hoef ik ook niet te zien, ik heb thuis een complete comedy videotheek. Ik ben twee, drie keer per jaar bij mijn zus in New York en dan koop ik alles wat ik te pakken kan krijgen. Op de avonden dat ik zelf niet in het theater hoef te spelen, sta ik trouwens meestal in comedyclub Toomlers. Elke week probeer ik daar nieuwe dingen uit, dan weet je meteen of iets werkt. Dat rauwe clubgevoel wil ik altijd houden, ook omdat je tijdens de evaluatie ongezouten commentaar krijgt van mensen als Najib Amhali en Hans Teeuwen. Daar leer ik heel veel van.

Type publicatie: 
Artikel
Bron: 
Vara tv magazine
Datum: 
02.01.2007

Nu in het theater