DVD's / Boeken

FF wat Anders
€ 14,99
Waarom? Daarom!
€ 14,99
NIEUW: In Zeer Goede Staat
€ 14,95
Voorwaardelijk Vrij
€ 12,95
Met Andere Woorden
€ 10,95
R.I.P.
€ 9,95

Recensie - Lekkere platte mannen - versus vrouwen humor

  Roué Verveer – Mans genoeg – Lekkere platte mannen - versus vrouwen humor

Door Philip Verkooij
 
Wie is Roué Verveer?
Voor wie niet weet wie Roué Verveer is: het is het gemakkelijkste (maar wel erg kort door de bocht) om hem te vergelijken met Najib Amhali, maar dan als Surinamer met bijbehorende accent.
Roué speelt vanavond, na een afwezigheid van een aantal weken vanwege stemproblemen, zijn vierde show waar ook TV -en DVD-opnames van worden gemaakt.
 
Mans genoeg
Waar hij zich in eerdere voorstellingen als cabaretier onderscheidde door een uitgesproken mening te hebben over thema's als opvoeden en omgangsvormen, blijft hij met zijn laatste show 'Mans genoeg' wat meer aan de oppervlakte.
 
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Vanavond worden de verschillen en rivaliteit tussen mannen en vrouwen benoemd en uitvergroot. Dit thema is in het verleden al zo vaak is besproken en beschreven dat je zou denken dat het een afgesloten hoofdstuk is. Desondanks weet Roué het publiek één uur en drie kwartier te boeien en wordt er continue hard gelachen.

Enerzijds benoemt hij hedendaagse twistpunten tussen mannen en vrouwen, anderzijds bespreekt hij dit onderwerp vanuit het perspectief van een Surinamer. Het is allemaal erg herkenbaar maar nog niet eerder benoemd, voldoende om een avond mee te vullen. Verschillende facetten van man/vrouw-relaties zoals liefdesverdriet, ruzies en vreemdgaan komen aan bod.
 
Poep-en-plas-humor
Roué bespreekt uitgebreid het verschil in toiletgebruik tussen mannen en vrouwen. Vrouwen willen een stoere man, maar wel eentje die zittend plast en de bril omlaag doet.

Dit poep-en-plas onderwerp op zich roept al veel gegrinnik op vanuit het publiek. Vervolgens voegt de cabaretier er nog wat platte grappen en opmerkingen aan toe tot groot vermaak van het publiek. Af en toe wordt het redelijk ordinair maar doordat zijn verhaal en opbouw prima in elkaar zitten komt hij hier (gegeven ook het bulderende publiek) goed mee weg.
 
John Williams en racistische Turk
Vrouwen willen een stoere man die zelf het huis kan verbouwen. De scene over het verbouwen van de badkamer waarbij uiteindelijk de hulp van John Williams (met zijn veels te diepe V-Hals) wordt ingeroepen is op zich al het bezoeken van deze voorstelling waard, evenals het stuk waarin hij vermoedt dat zijn Turkse kleermaker racistisch is. Zijn imitatie van voorgenoemde (en andere) personages is hilarisch en ook qua mimiek erg goed neergezet/gespeeld.

 
Onzekerheid
Een centraal onderwerp is de onzekerheid die hij als man ervaart. Hij vraagt aan een aantal dames in het publiek wat ze nu echt zoeken in een man. De meeste vrouwen willen een man die 'zichzelf' is, terwijl de man altijd de 'zichzelf' is die de vrouw op dat moment wil zien.

Roué denkt dat hij zijn leven goed op orde heeft, maar telkens hoort hij mensen die iets negatiefs meemaken of veroorzaken om er vervolgens sterker uit te komen. Betekent dit dat je alleen maar kunt groeien als je slechte dingen doet?
 
Vorm
Deze show is Roué minder persoonlijk. Hij lijkt te zoeken naar een andere eigen vorm en ik zag gedurende de voorstelling gelijkenis met verschillende stand-up-comedians (Chris Rock/Eddy Murphy) en cabaretiers (Herman Finkers/Youp van het Hek/Theo Maassen). Dus wellicht toch nog een mogelijkheid voor Roué om ergens sterker in te worden...

 
Conclusie
Wil je verzekerd zijn van een avond lachen om lekkere platte mannen- versus vrouwen humor dan is dit een prima gelegenheid om samen met je partner en/of vrienden/vriendinnen te bezoeken. Voor mensen die op zoek zijn naar diepgang en niet van ordinaire grappen houden is deze voorstelling minder geschikt.

Meer informatie en de speellijst is te vinden op www.roueverveer.nl. Wat de speeldata betreft moet je naar de rechterkant van het scherm kijken, een aantal data zijn namelijk verplaatst.
Deze voorstelling zal ook op TV en DVD verschijnen.

 

Type publicatie: 
Artikel
Voorstelling: 
Mans Genoeg
Bron: 
Theaterparadijs
Datum: 
14.05.2011

Nu in het theater