DVD's / Boeken

FF wat Anders
€ 14,99
Waarom? Daarom!
€ 14,99
NIEUW: In Zeer Goede Staat
€ 14,95
Voorwaardelijk Vrij
€ 12,95
Met Andere Woorden
€ 10,95
R.I.P.
€ 9,95

Interview - Gewoon even lekker lachen is veel waard

Naar aanleiding van zijn nieuwe voorstelling In zeer goede staat, sprak CultuurBewust.nl met Roué Verveer over het hiernamaals, de dood en de economische crisis.

In zeer goede staat is je vijfde solovoorstelling. In welke opzichten verschilt deze voorstelling van de vorige?

“Ik ben net bezig met de try-outs, dus het is allemaal nog in prille staat. De inhoud staat wel al vast, maar aan de vorm kan nog heel veel veranderen. Ik denk er nu aan om het geheel wat theatraler te maken en dus misschien wat minder interactie met het publiek te hebben. Maar de try-outs moeten ook nog maar uitwijzen of dat succesvol is.”

Met In zeer goede staat behandel je een aantal pittige onderwerpen, zoals de dood en slavernij. Waarom kies je voor zulke zware onderwerpen?
“Ik kies nooit voor onderwerpen. Ik maak een voorstelling over iets dat me op dat moment bezighoudt. Leven en dood hebben me al sinds de dood van mijn opa gefascineerd, het is zo’n vreemd fenomeen. Maar het overlijden van Floor van der Wal afgelopen jaar heeft zo’n indruk op me gemaakt, dat je dat misschien wel de directe aanleiding kan noemen. Daarnaast werkte ik afgelopen jaar aan de televisieserie De Slavernij, daaruit haalde ik ook inspiratie.”

Zit er een diepere betekenis verbonden aan stukken over de dood?
“Ja, ik wil wel duidelijk maken dat je nú leeft en dat je er iets van moet maken. Dat je, als het zo ver is, tevreden terug kunt kijken naar de dingen die je hebt gedaan. Daardoor leef je nu wat bewuster.”

Met de dood spreek je ook over het hiernamaals. Hoe denk jij dat het er in het hiernamaals uitziet?
“Ik zie groene weiden voor me en heel veel kleuren. En rust en harmonie en vrede. Eigenlijk precies zoals de Bijbel het beschrijft. Het lijkt me prachtig daar. Ik zou wel eens een kijkje willen nemen.”

De verkoop van de voorstelling In zeer goede staat gaat heel hard, net zoals de verkoop van Caribbean Combo. Heeft Nederland behoefte aan lachen?
“Absoluut, zeker in deze tijd. Iedereen is zo zwaarmoedig over de economie. Toch zal men niet zo snel gaan bezuinigen op cabaret. Misschien dat mensen eerder tien keer per jaar gingen en nu zes keer per jaar, maar ze zullen blijven gaan. Omdat het bijzonder is dat je even twee uur aan geen enkel probleem hoeft te denken, maar gewoon lekker kunt lachen. Je bent even niet bezig met alledaagse dingen. Dat is veel waard.”

Wat is het geheim van het succes van Roué en het Caribbean Combo?
“Dat vraagt iedereen, maar er is geen truc die we toepassen. Alles gaat heel natuurlijk. Dat komt omdat we in het dagelijks leven ook goede vrienden zijn. We staan op het podium als vrienden, niet als collega’s. Je zou bijna kunnen zeggen dat het er hetzelfde aan toegaat als we met z’n allen zitten te eten. Ik denk dat dat de kracht is van Caribbean Combo.”

Je speelt je voorstellingen ook in Suriname. Is er een wezenlijk verschil tussen spelen in Suriname en spelen in Holland?
“Hoewel de voorstelling in grote lijnen hetzelfde is, pas ik de voorstelling wel aan ja. Er zijn nu eenmaal typisch Hollandse grappen en typisch Surinaamse grappen. Grappen die ik in Suriname maak, begrijpt een Hollander niet. Omdat je daarvoor de typische Surinaamse gewoontes en het dagelijks leven daar moet kennen. Maar andersom geldt dat natuurlijk ook. Ik heb geen voorkeur voor het één of het ander, spelen vind ik sowieso leuk, of het nou hier of daar is.”

Wat kunnen we allemaal nog van je verwachten?
“Ik weet het niet. Ik laat alles over me heen komen en gebeuren. Op mijn vijfenvijftigste wil ik terug naar Suriname, dan kan ik daar ook nog wat betekenen voor de mensen. Tot die tijd blijf ik bezig met cabaret. Dat ben ik nog lang niet zat.”

 

Type publicatie: 
Artikel
Voorstelling: 
In Zeer Goede Staat
Datum: 
06.12.2011

Nu in het theater